Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την απαράδεκτη κατάσταση στο φράγμα Φανερωμένης, με τον σοβαρό περιορισμό των αποθεμάτων, και τις επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής.
Φράγμα Φανερωμένης : Διαχρονικές ευθύνες και οδυνηρές συνέπειες
Η απαράδεκτη κατάσταση στο φράγμα Φανερωμένης, με τον σοβαρό περιορισμό των αποθεμάτων, προκαλεί την αγανάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών στην περιοχή, που βλέπουν τον κίνδυνο να «τιναχτούν στον αέρα» οι αγροτικές καλλιέργειες και ειδικά οι ελιές που χρειάζονται νερό για την άνθιση και την καρπόδεση.
Δε φτάνει που οι αγρότες φορτώνονται το δυσβάσταχτο κόστος της άρδευσης, δε φτάνει που το αγροτικό εισόδημα έχει δεχθεί απανωτά χτυπήματα, αλλά βλέπουν και τη σοδειά τους να κινδυνεύει να χαθεί, εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού από κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο, που θα επέτρεπε την ομαλή άρδευση.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» συμμερίζεται και τους φόβους των βιοπαλαιστών αγροτών για τις επιπτώσεις, εξαιτίας της κατάστασης στο φράγμα Φανερωμένης, και τα ερωτήματα για το εάν και πώς είχαν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής λειτουργίας του φράγματος, στο πλαίσιο της διαχείρισης της άρδευσης, τα ερωτήματα για την ολιγωρία των εμπλεκόμενων, κτλ.
Το παιχνίδι που παίζεται τώρα σε βάρος των αγροτών του Δήμου Φαιστού, με την -κατόπιν εορτής- αλληλομετάθεση των ευθυνών και τους ψευτοκαβγάδες για τα μάτια του κόσμου, δεν μπορεί να κρύψει ότι το πρόβλημα και του φράγματος Φανερωμένης και συνολικά των υποδομών άρδευσης είναι διαχρονικό, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που υλοποιούν τη στρατηγική επιλογή της ΕΕ για το νερό, την οποία, στη συνέχεια, εξειδικεύουν δημοτικές και περιφερειακές αρχές .
Από κοινού εφαρμόζουν την πολιτική που βλέπει ως «κόστος» τις λαϊκές ανάγκες, τις αναγκαίες υποδομές, όπως τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα έργα εμπλουτισμού των υδροφόρων στρωμάτων για την αποκατάσταση του υδρολογικού ισοζυγίου, τα έργα αντιμετώπισης της υποβάθμισης του υδροφορέα (πχ από τις υψηλές συγκεντρώσεις νιτρορύπανσης στη Μεσαρά), κτλ.
Από κοινού, με την πολιτική τους, κεντρικό και τοπικό κράτος μεταθέτουν το κόστος διαχείρισης του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, στους φτωχούς και μικρούς αγρότες, μετατρέπουν το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα ακριβό για τον λαό. Επικαλούνται την κλιματική αλλαγή για να συγκαλύψουν την απουσία έργων ύδρευσης και άρδευσης, για να συγκαλύψουν ότι η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν. Στα πλαίσια αυτά, το κυρίαρχο αφήγημα για τις τεράστιες ελλείψεις σε νερό (την ώρα που αφήνουν εκ. κυβικά να χάνονται στη θάλασσα, όπως συμβαίνει με τα νερά της βροχής του Γεροπόταμου, που πάνω από το 80% καταλήγει στη θάλασσα), χρησιμοποιείται για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού και τις αυξήσεις στα τιμολόγια, που γονατίζουν ακόμα περισσότερο τους μικρούς παραγωγούς.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει το δίκαιο αίτημα των αγροτών για ομαλή άρδευση των καλλιεργειών τους, με χαμηλή και δίκαιη χρέωση. Τη δίκαιη απαίτηση να μην τεθούν σε κίνδυνο οι αγροτικές καλλιέργειες, λόγω της κατάστασης στο φράγμα Φανερωμένης.
Καλεί τους αγρότες να δυναμώσουν τη συλλογική δράση τους για τη διεκδίκηση ουσιαστικών και μόνιμων λύσεων στο διαχρονικό πρόβλημα της άρδευσης.
Να είναι παρόντες στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 25/4, οπότε θα συζητηθεί το θέμα που έβαλε η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη διαχείριση των νερών.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης :
Μαρινάκης Αλέκος- Βρύσαλης Δημήτρης – Μανουσάκης Νίκος
Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φαιστού, Χαρά Λάππα